Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече руснаци започват да усещат последствията от кризата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все повече руснаци започват да усещат последствията от кризата. Това показват данните на последните социологически проучвания. Според проучване на Центъра за изучаване на общественото мнение всеки пети анкетиран жител на Руската федерация е започнал да пести, като купува евтини продукти или изобщо се е отказал от някои от тях. Самите търговски вериги отчитат спад в оборота през януари от над 5%. Продажбите на пресни плодове и зеленчуци в сравнение с миналата година са паднали с около 40 на сто, на млечните продукти с 10 процента, а на месото с 23 на сто. 

Основната причина е свитото потребление в резултат на сериозното поскъпване през последните месеци. Официално инфлацията е 15%, но в действителност цените на повечето основни стоки са се увеличили значително повече. 

На фона на реалното намаляване на доходите, една трета от руснаците търсят по-добре платена работа или възможност за допълнително попълване на семейния бюджет. Статистиката отчита също така, че 33% не биха се справили с ежедневните разходи, без да пипат своите спестявания, а 24 на сто разчитат на заем от приятели или от банковата система.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44