Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 млн. лева трябват на ДАМТН, за да поеме контрола на язовирите

Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор се нуждае от 4 милиона лева, за да поеме контрола на съоръженията на язовирите, каза заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева
4 милиона може да са малко число, но те са числото, което ни е необходимо, за да закупим техника за измерване, за да закупим високопроходими транспортни средства, така че да се достига до съответните язовири и басейни. В момента работим и за нещо, което е много важно и което е много належащо, изготвяне на регистър на басейните. Този регистър ще съдържа пълна информация затова какво представлява съответният басейн, чия е собствеността и кой носи отговорност за поддържането му, къде се намира, за да можем да осъществяваме контрол. Идеята за промяната на закона е да има орган, който да се занимава изцяло с контрола на съоръженията.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски отбеляза, че в Агенцията липсват хидроинженери, а новата структура се нуждае от минимум 90 души персонал.
Предстои да изградим една изцяло нова структура с минимум 90 човека персонал във връзка с познания и с проверки на язовирите по места. Това е една нелека задача, която разбира се би погълнала и доста сериозен бюджет. Още повече, че заплащането в бранша на хидроинженерите е доста по-високо, отколкото е средната заплата на експертите в ДАМТН. Съответно това също би натоварило бюджета.
Божидар Лукарски съобщи още, че се подготвят промени в законодателството за паспортизацията на асансьорите.
По наболялата тема с асансьорите - са проверени в рамките на тези сто дни 250 броя асансьори, спрени са от експлоатация трайно 25 от тях. Като подготвяме в напреднал стадий промени в законодателството за паспортизация на асансьорите, така че да се знае всеки асансьор в страната на колко години е, в какво техническо състояние е, кой го поддържа, какъв произход има и съответно готвим промени в законодателството по този въпрос.
Министър Лукарски и неговите заместници представиха днес отчет за работата на ведомството през първите сто дни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44