Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вежди Рашидов не е гледал филма "Дякон Левски"

Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Вежди Рашидов призна, че не е гледал филма "Дякон Левски", който предизвика скандал в последните дни. Лентата на режисьора Максим Генчев не е получила държавна субсидия, каза Рашидов.

В деня, в който почитаме паметта на Левски, културното министерство за първи път коментира филма за Апостола. Дискусията "за" и "против" лентата се разгоря преди няколко дни, когато беше премиерата. Вежди Рашидов призна, че не е гледал продукцията "Дякон Левски", а въпросът за филма в парламентарната комисия му беше зададен от депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов.

Филмът е кандидатствал в Националния филмов център за субсидии. Не е класиран и не е получил държавни пари и Министерството на културата няма никакво отношение към правенето на филма. Той е свободен авторски филм и човекът е направил това, което е могъл да направи, така че в това отношение нито Националният филмов център, нито Министерството на културата има моралното право да се бърка в частно действие на един автор, обясни министърът в отговор.

Вежди Рашидов избра да отчете пред депутатите първите си сто дни на поста.

Девет училища са ремонтирани. Скоро ще откриваме Класическата гимназия, модерна, с всички условия за децата. Десетина театъра ремонтирахме и опери, разбира се. Имам предвид операта в Стара Загора, Бургас, във Варна операта ремонтирахме, театри ремонтирахме, в Русе филхармонията, в Русе операта, посочи министърът.

Рашидов призна, че страната ни е с най-ниския бюджет за култура като процент от брутния вътрешен продукт в цяла Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44