Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата се събира на решаващо заседание за спасителната програма за Гърция

Следобед в Брюксел предстои решаващо заседание на Еврогрупата, от което се очаква да стане ясно дали и при какви условия Гърция ще може и занапред да разчита на спасителни кредити. И властите в Атина, и европейските институции, искат взаимноприемливо решение, като за постигането му засега се търсят не толкова нови правила, колкото нови формулировки.

От няколко дни, по взаимно съгласие, политиците в Брюксел и Атина не споменават омразната за гърците дума "Тройка". За основните кредитори вече се използва заместващият термин "институциите". Сегашната спасителна програма, която изтича на 28-и февруари и за чието продължаване настояват от Брюксел, също не се споменава в гръцката столица. Притиснати от времето и нуждата от свежи пари обаче, властите там вчера официално поискаха тя да бъде удължена с шест месеца – но това беше представено на местно ниво, като настояване за съвсем нов тип финансова подкрепа, при нови условия.

Играта на думи и процедури доведе до предварителна негативна позиция на един от основните кредитори – Германия. Дипломати обаче определиха твърдия подход на Берлин по-скоро на част от надиграването и прогнозираха, че в крайна сметка днес ще се стигне до благоприятно за всички заинтересовани страни решение. То би трябвало да позволи на новото гръцко правителство да отчете у дома успех и изпълнени обещания, а на Европейския съюз и страните-кредитори – да продължат да изискват икономии и реформи срещу парите, които отпускат. На този етап те възлизат на близо 250 милиарда евро. Гърция не би могла да оцелее без тях. Еврозоната обаче днес вече е способна да оцелее и без Гърция, обясняват наблюдатели, според които именно това ще е в основата на очаквания по-късно през деня компромис.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44