Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самоосигуряващите се също могат да подават осигурителни декларации в НАП по електронен път

Осигурителни декларации могат да се подават по електронен път чрез персонален идентификационен код, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Услугата вече е достъпна и за самоосигуряващите се.

Подаването на декларации по електронен път чрез персонален идентификационен код, а не с електронен подпис, е възможно за първи път от тази година. В средата на януари бе отворена услугата за подаване на данъчни декларации чрез ПИК, като ако декларираме доходите си до края на март по електронен път, можем да се възползваме от 5% отстъпка от данъка за довнасяне. В този случай не бива да имаме стари задължения към хазната. Дължимите суми трябва да са внесени до 30-и април, когато приключва данъчната кампания.

От тази седмица вече самоосигуряващите се могат да подават и осигурителни декларации, като данъчните обещават да се разширяват вида на декларациите, които да се подават чрез персонален код. Към момента са издадени над 200 000 персонални кода. Това е и най-лесният начин да научим в кой пенсионен фонд се правят вноските ни за втора пенсия, както и каква сума е преведена по партидата ни, но без удръжките, правени от Фонда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44