Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постигнато е съгласие за удължаване на финансовата програма за Гърция

| обновено на 20.02.15 в 23:16
Европейски съвет ЕС Брюксел европейско знаме
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните от Еврозоната са постигнали принципно съгласие за удължаване на сегашната спасителна програма за Гърция с 4 месеца, потвърди председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум. Това обаче е обвързано с определени условия - властите в Атина имат срок до понеделник да представят списък с реформите, които смятат да извършат, с цел икономическа и финансова стабилност. Този списък ще трябва да бъде одобрен от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд - така наречената „Тройка”, за която в последните дни по взаимно съгласие се използва терминът „институциите”.

Йерун Дийселблум беше категоричен, че кредиторите и занапред ще очакват от Гърция да се придържа към поетите ангажименти:

В рамките на програмата има отвореност и гъвкавост, но за тях трябва да бъде платена съответната цена, те трябва да са част от общ подход, който запазва действието на споразумението. Възстановяването на икономиката не може да бъде излагано на опасност, нито стабилността на финансовия сектор, заяви Дийселблум, като добави, че на по-късен етап може се обсъжда и последващо споразумение.

След постигнатото съгласие за удължаване на програмата за финансова подкрепа, която изтича след седмица отпадат песимистичните прогнози за фалит на Гърция и за сериозни сътресения в цялата Еврозона.

Компромисът дойде след близо четиричасови консултации в различни формати. Според дипломатически източници той е бил намерен по време на продължителна двустранна среща между финансовите министри на Гърция и Германия. Заседанието на Еврогрупата, на което споразумението трябва да бъде одобрено от всички 19 страни, използващи еврото, започна малко преди 20:30 часа.

По-рано източници от Атина посочиха, че на Гърция няма да бъдат наложени допълнителни мерки за финансова дисциплина и икономии. Те отчетоха това като успех за новото правителство. Според представители на други страни обаче по-важното е, че Гърция, поне засега, не получава облекчения, и ще трябва да продължи да спазва условията за отпускане на финансовата помощ.

Засега изглежда, че е намерена формула, която ще позволи на всички да отчетат успех, а на общата европейска валута - за запази стабилни позиции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Пиер Московиси: Всички искаме Гърция да остане в еврозоната

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси смята, че е постигнат известен напредък в преговорите с Гърция и че тази вечер в Брюксел може да се стигне до споразумение по спасителната й програма. Мисля, че позициите са сближени...

публикувано на 20.02.15 в 18:52

Финансовият министър на Гърция очаква да се стигне до компромис на срещата с Еврогрупата

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис обяви, че страната му е извървяла четири пети от пътя към споразумение с другите членки на Еврозоната и за тях остава да извървят само една пета от този път.  Варуфакис каза това при пристигането си за..

публикувано на 20.02.15 в 17:34

Европейската централна банка се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната

Това съобщи електронното издание на германското списание "Шпигел". Финансовият регулатор вече разработва анализи как да се предотврати "ефект на доминото" след евентуално излизане на Гърция от валутния съюз. Служителите на ЕЦБ провеждат вътрешни учения..

публикувано на 20.02.15 в 17:30

Европейската комисия се разграничи от резките изказвания на германския комисар Гюнтер Йотингер за Гърция

В Брюксел, където предстои решаващо заседание на Еврогрупата за Гърция, продължават неформалните преговори и телефонната дипломация за постигане на споразумение. Началото на заседанието беше отложено, за да се даде повече време за консултации...

публикувано на 20.02.15 в 15:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44