Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сливенското село Камен днес се провеждат традиционните маскарадни игри

В сливенското село Камен днес се провеждат традиционните маскарадни игри. Фолклорното събитие се организира от община Сливен, кметството на с. Камен и народното читалище „Пробуда”. Тази година ще бъдат представени и фолклорни ритуали от Унгария.

Фолклорният празник в село Камен се провежда всяка година в навечерието на Сирни заговезни. Целта на събора е да стимулира и разпространява българските традиции и обичаи, свързани с маскарадната обредност. В маскарадните игри тази година са заявили участие 11 фолклорни състава, които ще се надиграват на площада пред селското кметство. Участниците в регионалния фолклорен събор ще покажат най-точно възпроизвеждане на обред, маскарад, обредно облекло, обреден реквизит и вярната им реконструкция. Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени, са Сирни заговезни, Заораване и Кукувден. Специален гост на празника в село Камен ще бъде делегация от побратимения на Сливен унгарски град Печ. Тя е на посещение в Сливен за културен обмен и представяне на фолклорни ритуали от Унгария - аналог на българските маскарадни игри.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44