Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният фонтан Ла Баркача на Бернини в Рим няма да е вече същият

Снимка: Елена Шаханова

Последствията от вандализма на феновете на "Фейенорд" в Рим, предизвика възмущение в целият свят. Фонтанът „La barcaccia” от скулптурите Пиетро и Джан Лоренцо Бернини на площад “Piazza di Spagna” не може да бъде напълно възстановен.

Световноизвестната творба на Бернини няма да е вече същата, заявиха специалистите след щателна експертиза. Те установиха 110 повредени места, повечето от които непоправими, защото липсват съответните фрагменти. Това са драскотини и ожулвания от стъкло, в случая от употребени бутилки от пияните фенове. Спасен е 10-сантиметров фрагмент поставен отново на мястото му.

Освен това, нанесените щети на магазините възлизат на 3 милиона евро – средства, които Асоциацията на потребителите смята да поиска по юридически път от Холандия. От „Фейенорд” се извиниха, но не поемат отговорност. Говорител на холандското посолство в Рим обясни, че виновниците ще бъдат наказани и още е рано да се говори, че Холандия не иска да плати щетите нанесени от ултрасите. Заместник председателят на Европейската комисия - холандецът Франц Тимерманс нарече случилото се „варварщина и  невъзпитание” и поиска строги мерки срещу проявилите се.

Разследване се води от италианската прокуратура и холандската полиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44