Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Сирни Заговезни

| обновено на 22.02.15 в 11:29
Снимка: БГНЕС

Днес е Неделя на опрощението, по-известна като Сирни заговезни. По този повод във всички православни манастири и храмове ще бъдат отслужени специални богослужения. На днешния ден църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат възкръсналия Христос след 7-седмичния Великденски пост, който започва от утре.

В свещеното писание е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го разгневяваме. Игуменът на троянската света обител епископ Сионий поставя именно на прошката акцент на днешния ден:

Всички християни са призовани да поискат прошка от своите ближни за волните и неволни прегрешения, които са извършили, да поискат прошка, за да им бъде простено и от Бога, тъй като това е и учението на православието. Нека в навечерието на прошката, в навечерието на Великия пост, който подготвя нашата душа за празника на празниците Господнята Пасха, да си кажем: "Простено! Прости!", да влезем с радост, с упование, с надежда във Великия спасителен пост.

В Троян днес представят маскарада "Ялова сватба и обичая „Уруглюване“. По стара традиция с музика и танци преоблечени жени като мъже и мъже в женски носии ще отидат "на гости"  на кмета на общината Донка Михайлова. Тя ще посрещне сватбарите с бяла халва, яйца, сирене, баница, червено вино и троянска ракия. Ще си поискат взаимно прошка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44