Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва отхвърли твърденията на Порошенко за намеса в събитията на Майдана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич нарече "пълна глупост" твърденията на официален Киев, че помощникът на руския президент Владимир Путин  Владислав Сурков е свързан с кървавите събития на Майдана преди една година. 

Украинският президент Петро Порошенко съобщи в петък, че според най-нови полицейски свидетелства, Владислав Сурков лично е ръководил група от чуждестранни снайперисти, стреляли по хората на Площада на независимостта в Киев. Тогава само за три дни загинаха над 100 протестиращи и служители на силите за сигурност.

Украинските специални служби не за първи път поставят украинското ръководство в неловко положение, коментира по този повод Александър Лукашевич: 

Световната общност все още очаква и настоява за пълно разследване на масовия разстрел на хора на Майдана, а също така иска да получи отговор на въпросите къде изчезнаха уликите и веществените доказателства, какви са тези хора, заснети от камерите с пушки на Майдана, кой и защо достави оръжие на площада и т.н.

Лукашевич допълни, че все още се очакват резултатите от разследването на престъпленията в Одеса, където хора бяха изгорени живи и където непосредствено преди тази трагедията са се провели тайни съвещания с участието на видни представители на сегашното ръководство на Украйна. 

Убийството на хора в офиса на Партията на регионите, стрелбата и убийствата на невъоръжени хора в Мариупол и много други престъпления също се нуждаят от разследване, така че специалните служби на Украйна има с какво да се заемат, вместо да спекулират със смъртта на хората и да предявяват абсурдни обвинения, достойни за психиатрична клиника, посочи говорителят на руското външно министерство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44