Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес започва Великденският пост

Снимка: БГНЕС
Днес започва Великденският пост най-дългият пост в богослужебния календар на Българската православна църква. В продължение на седем седмици вярващите отдават почит и с действията си трябва да покажат смирение към делото на Господ Иисус Христос, който се посвещава на хората и тяхното спасение, идвайки на Земята.

Игуменът на Троянската света обител епископ Сионий смята, че Великият пост е много важно духовно събитие:

Великият пост е едно духовно, велико преживяване, търсене, съзерцание. Той напомня за 40-те години, през които еврейският народ вървеше през пустинята, за да се очисти от всеки грях, от всяко идолопоклонство, от всяка лъжа, от всяка измама, за да влезе достоен в Обетованата земя. Великият пост свързваме с 40-те дни, в които Христос беше в пустинята, за да излезе след това на своята обществена проповед и да блоговести Спасителното Евангелие. Великият пост ние свързваме с този духовен път на израстване.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит даде и поиска прошка от всички православни християни. Той благослови богомолците в препълнената катедрала "Света Неделя" и даде началото на Великия пост.

В храма тази вечер от 18 часа богослужението ще оглави Негово преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, викарий на Българския патриарх.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44