Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК проверява голяма ядрена сделка между Унгария и Русия

Снимка: europa.eu

Европейската комисия проверява дали сключената наскоро голяма ядрена сделка между Русия и Унгария е в съответствие с европейските норми за конкуренцията и държавната помощ. Това обяви днес говорителката на Комисията по въпросите на енергетиката Ана-Кайза Итконен, като добави, че проверката е на много начален етап и засега не може да се правят никакви заключения:
Възлагането на поръчка за разширяване на ядрената централа в Пакс без провеждане на търг беше поставено на вниманието на Европейската комисия. Нашите служби в момента проверяват този въпрос и сме в процес на изясняване на фактите с унгарските власти.
През декември властите в Унгария възложиха проектирането и изграждането на два 1 200-мегаватови реактора в град Пакс, южно от Будапеща, на дъщерно дружество на руската енергийна компания "Росатом".
Стойността на сделката е 12 милиарда евро, а по време на визитата си в Будапеща миналата седмица президентът Владимир Путин обяви, че Русия е готова да се включи с финансиране от 80 на сто.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44