Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЗАЕМ

В своята шеговита Автобиография Бранислав Нушич пише:

„Представете си как ще изглежда историята след петстотин години, колко томове ще има, колко имена, колко дати и за какви ли не събития ще разказва. А представете си и положението на ония нещастни ученици, които тогава, след четиристотин-петстотин години, ще трябва да учат история!“

Да, наистина няма да е лесно на тези след нас. И не само с историята. Ако слушаме депутатите от опозицията,  специално  българските поколения ще имат проблем не толкова с този иначе симпатичен учебен предмет, колкото с изплащането на дълговете на държавата.

И основната причина за това щял да бъде искания от правителството нов заем от 16 милиарда лева

„Ако не приемат дълга, като не го приемат - 6 милиарда до края на годината, ако някой ми покаже откъде да ги вземем, понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност и то още днес", контрира премиерът, плашейки с оставка и респективно предсрочни избори.

Страстите около сюжета бяха възпламенени от напоително разгласената новина за нов заем от 16 млрд. лева с евентуална лихва от 10%, 

Допълнително бензин в огъня наля фактът, че финансовият министър бил вече подписал договори с четири чужди банки, дни преди да го представи на вниманието на парламента, което – според опозицията – си било направо неконституционно.

Като оставим това, любопитен факт е, че въпросните чатири банки са именно онези, които осигуриха преди метири месеца за правителството почти един и половина милиарда евро, за да се изплатят защитените влогове от Корпоративна търговска банка.

Според експерти още при подготовката на посочения кредит е поет ангажимент именно тези банки да посредничат при емитирането на бъдещия заем, с който да се рефинансира предишния.

Ама били избрани непрозрачно – без конкурс, ама заемът бил със сериозната лихва от 10 процента, ама в договорите не пишело какви такси и комисионни ще вземат тези финансови институции – няма значение, това били дребни подробности от пейзажа, твърдят управляващите. И упорито отказваха да дават обяснения, какво точно ще се прави със заема. На всичко отгоре се оказа, че май нямало нужда от толкова много пари, можели сме да си плащаме дълговете и без тях.

Да, по традиция  българската държава изплаща борчовете си чрез взимане на нови и нови заеми. Хубаво, ама тази  схема няма как да работи вечно – справка съседна Гърция.

Въпреки уверенията, планираните за три години 16 милиарда лева трябва да покрият не само заемите, но и дефицита в държавния бюджет, който е хроничен и до голяма степен дълговете се увеличават от него. 

"Проблемът не е защо трябва да рефинансираме дълговете, а защо винаги харчим повече от миналата година. Според мен причините са две - популизъм и липса на реформи", посочи бившият икономически министър Николай Василев.

За популизма е ясно –  в татковината текче безспирна върволица  избори, а  мантрата „реформи“ е само добро пожелание.

В същото време сивата икономика – неплащаща данъци и осигуровки - е вече почти 35 процента. А държавата ни събира само една трета от дължимите данъци. Единствено Литва е след нас, а развитите европейски държави събират от 45 до 50 процента.

Така само за пет години от 2007-ма до 2012-та държавата не е успяла да си пребере 12 и половина милиарда лева.

Ама и защо да ги търси – това е досадно и трудно начинание. Със заеми явно е по-лесно да се скърпи бюджета. Да видим докога.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46