Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев: България скоро ще може да разнообрази източниците си на природен газ

Илиян Василев
Снимка: БГНЕС

До две години България ще може да разнообрази своите източници на природен газ, заяви бившият посланик на България в Русия Илиян Василев по време на дискусия, посветена на отношенията Турция - Русия. Старши анализаторът в London School of Economics Димитър Бечев представи доклад за значението на връзката между тези две държави за Европейския съюз. На форума бе подчертано, че Анкара и Москва имат взаимни интереси в сферата на енергетиката, но и много различия в сферата на външната политика, като най-видими са те в Сирия и Близкия изток.

Според Илиян Василев, диверсификацията ще стане посредством газовите връзки с Румъния и Гърция. Въпреки че в Румъния е в сила забрана за износ на местен газ, Европейската комисия работи по въпроса и е възможно в скоро време този пазар да се отвори. В Гърция също има свободни количества.

Василев коментира и предстоящото посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев в контекста на бъдещите доставки от находището в Касписйко море "Шах Дениз 2", като посочи, че най-вероятно темата за природния газ ще е основната в двустранните срещи.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44