Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ход е обществено обсъждане за гражданско образование

Тодор Танев
Снимка: БГНЕС

От 1-ви до 12-ти клас да се изучава предмет, посветен на гражданското образование. Тази идея обсъдиха на кръгла маса евродепутатът Светослав Малинов, заместник-председателят на парламента Иван Иванов и министъра на образованието Тодор Танев с граждани и синдикални представители . 

Наложително е преди да се отваря дебата,  задължителното гласуване да се въведе гражданско образование в училищата, смятат организаторите. Евродепутатът Светослав Малинов заяви:
Не искам в България да продължават да съществуват всички тези отвратителни практики в изборния процес. Въвеждането на гражданско образование ще подобри качеството на българската демокрация.
Според Тодор Танев, трябва да се намери място и за този час:
Нужна е решителна промяна на това, което е гражданското обучение в България. Все повече усещаме дефицита. Няма друг, освен училището, което може да изгради системно такова образование. Трябва да се направи решителна промяна обаче на българско гражданско образование, адаптирано към българската културна система.
Министърът определи като много дълъг и тежък разговора за религията  като задължителен, а не свободно избираем предмет. Това е въпрос на много политически и експертен анализ, аз лично не съм убеден, че трябва да бъде задължителен, смята Танев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44