Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари заплашиха с блокада на пътя Царево – Малко Търново, ако не получат финансова помощ

Снимка: БГНЕС

Пчелари от три общини се събират днес в Царево. Срещата е предизвикана от констатираната висока смъртност на пчелните семейства на територията на Странджа.

Производители на мед в Малко Търново, Приморско и Царево, настояват за незабавна финансова помощ за възстановяване на загиналите пчелни семейства. За много от тях пчеларството е основен поминък.

След липсата на манов мед миналото лято, измирането на пчелите, хората са пред фалит, обясни един от организаторите Манол Тодоров. Според него, пчеларите трябва да получават помощи наравно с другите производители.

Само един пример ще ви дам. Умрат крави, кози, овце – и всичко се заплаща. Когато пчелните семейства загиват, никой не ни обръща внимание. Има една приказка ножът е опрял до кокал. Не можем повече да търпим. Ние обявяваме пълен, тотален фалит. Това е катастрофа на сектора в Странджа и ще навреди на екологичното равновесие на биоразнообразието. Странджа е пред прага на екологична катастрофа. Няма ли пчели, не може да има природа.

Пчеларите са заканват, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще блокират пътя Царево – Малко Търново.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44