Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата одобри първоначалния списък с реформи на Гърция

| обновено на 24.02.15 в 17:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмата за финансово подпомагане на Гърция е на път да бъде удължена с още 4 месеца, след като днес основните кредитори одобриха представения от гръцкото правителство списък с реформи. Решението ще влезе окончателно в сила, след като бъде одобрено на национално ниво във всички страни от еврозоната. По-рано днес списъкът беше одобрен и от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Благодарение на това решение, страните, използващи общата валута, могат да преминат към националните процедури, с които удължаването на кредитната програма за Гърция с четири месеца, ще влезе в сила. В четири държави от еврозоната за тази цел ще е нужна и парламентарна ратификация.  

Подкрепата за планираните от правителството на радикалната левица мерки за борба с корупцията и данъчните измами, и за подобряване на националните статистически процедури, не идва без условия. От Гърция се очаква да доразвие и задълбочи набелязаните в документа стъпки за подобряване на икономическата и финансова ситуация. 

Днес отново беше припомнено и че не може да има отстъпление от фискалните цели, нито да се предприемат едностранни действия, които биха ги изложили на риск. Най-късно в края на април ще бъде направена нова, задълбочена оценка как властите в Гърция прилагат плана за реформи и дали той дава резултат – от нея ще зависи и отпускането на по-нататъшната финансова помощ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44