Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обща енергийна политика и единен пазар на енергия за всичките 28 страни от Евросъюза

Снимка: europa.eu

Обща енергийна политика и единен пазар на енергия за всичките 28 страни от Евросъюза предвижда амбициозният проект на Европейската комисия за Енергиен съюз. Очаква се той да стане факт до 2019-а година, а първоначалните планове за него ще бъдат представени днес в Брюксел.

Една от ключовите цели е намаляването на енергийната зависимост – особено от страни, които използват енергетиката като външнополитически инструмент. Предвижда се максимално разнообразие на доставчици и маршрути, като особено внимание е отделено на "Южния газов коридор", който трябва да осигури газ от Каспийския басейн. Регионалната и общоевропейска свързаност е приоритет – залага се на интерконектори и газови центрове – особено в Централна и Източна Европа. Развитието на шистовия газ също е сред вариантите за енергийна независимост, посочени в проекта.

Проектът има амбицията да промени из основи сегашната фрагментирана европейска енергийна система и да сложи край на некоординираните политики в сектора. За целта общ европейски орган ще поеме част от функциите на сегашните национални регулатори. Договорите за енергийни доставки със страни извън Евросъюза ще подлежат на предварително одобрение от Брюксел, а страните с регулирани, по-ниски от пазарните цени на енергията, ще трябва постепенно да се откажат от тази практика.

Предвиждат се и мерки за намаляване на потреблението, за производство на екологично по-чиста енергия, и за насърчаване на иновациите в енергетиката. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44