Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шевчович: Енергийните споразумения със страни извън ЕС ще трябва да бъдат одобрени от ЕК предварително

Снимка: ec.europa.eu

Решението на Русия да се откаже от „Южен поток“ беше посочено като доказателство за необходимостта от обща енергийна политика в Европейския съюз и от предварително съгласуване на подобни договори. Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович се позова на опита с този проект при представянето на плана за изграждане на Енергиен съюз. 

Двустранните енергийни споразумения със страни извън ЕС ще трябва да бъдат представяни за одобрение в ЕК предварително, а не както е сега – след подписването им. Така Комисията ще може да помогне на страните-членки със съвети и експертиза и да прецени дали договорите съответстват на европейските норми.

Ние вече си взехме поука от различни междуправителствени споразумения - особено от тези, свързани с отменения проект „Южен поток”. Дадохме си сметка, че консултациите пост-фактум не са добър вариант. Затова ще предложим Еврокомисията да е част от преговорния екип, когато се обсъждат подобни споразумения - за да гарантираме, че те съответстват на европейското законодателство. Искаме да отидем много по-напред и по отношение на прозрачността на дългосрочните договори за газови доставки, обясни Шевчович.

Представеният от него проект за Енергиен съюз има за цел да намали енергийната зависимост и да увеличи сигурността на доставките. Това трябва да стане с максимално разнообразяване на доставчици и маршрути като особено внимание ще бъде отделено на изграждането на интерконектори, газови центрове и терминали за втечнен газ. Енергийната ефективност също ще е приоритет.

За да бъдат интегрирани сегашните 28 енергийни пазара в един общ ще е нужно да се увеличи ролята на общоевропейската регулация. Цените ще трябва да зависят от пазарите. Там, където те се регулират, като в България, тази практика ще трябва постепенно да отпадне.

По повод на опасността от спиране на руския газ, Шевчович каза, че е  в постоянна връзка с властите в Москва и Киев с цел предотвратяване на нова газова криза и че е направил конкретни предложения как споровете между Русия и Украйна да не засягат зимните доставки и транзита на Европа.

Междувременно Шевчович съобщи, че разследването между „Газпром“ продължава и вече е в напреднал етап. Очакват се резултати от него до седмици.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44