Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храната в детските ясли и градини в Кърджали се зарежда на по-високи цени от средните в магазините

Приключи проверката на храната в детските ясли и градини в Кърджали. Тя беше започната след сигнал на родители, че се използват скъпи и некачествени продукти, а порционите са намалени.

Комисия от общински съветници установи, че детските заведения се зареждат на по-високи цени от средните в магазините. Пилешкото месо е доставено за 7,40 лева за килограм, скумрията - за 11 лева, а кашкавалът - за 16 лева, при положение, че същите продукти могат да се купят на дребно по-евтино. Открито е краве сирене на растителна основа за 10 лева килограма. Партидата е забранена за консумация и е иззета от санитарните инспектори.

Подобни разлики са открити при олиото, киселото мляко, старият фасул. Комисията е установила и случаи на изгнили плодове.

Според общинския съветник от БСП Георги Кючуков, икономическата полиция е започнала проверка в градините на база констатираните нарушения.

В същото време кметът на Кърджали Хасан Азис заподозря левицата в предизборни цели. Той съобщи резултатите от паралелна общинска проверка, според която в детските градини няма нарушения. Само в селата са открити развалени плодове и зеленчуци, но това било заради по-дългия срок на доставка и липсата на подходящи условия за съхранение.

В Кърджали яслите и градините се зареждат от една фирма, спечелила обществената поръчка. За тази дейност през изминалата година тя е получила от Общината милион и двеста хиляди лева, събрани от местния бюджет и от родителските такси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44