Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители на ученици в НГДЕК са срещу връщането на училището в "Модерно предградие"

Продължават споровете около сградата на Националната гимназия за древни езици и култури. Родители на ученици се обявиха срещу връщането на училището в сградата в столичния квартал "Модерно предградие", която е ремонтирана с европейски пари. Те са готови и на гражданско неподчинение. Според тях сградата на улица "Свети Кирил и Методий", където се учи в момента, е по-подходяща за тази цел.

Родителите настояват министърът на културата Вежди Рашидов да отмени заповедта си за преместването на училището. Те заявиха, че ще сезират европейските институции за проблема. Сградите са с азбест. В Европейския съюз подлежат на премахване, според решение на Европейската комисия, посочи Ирина Репуц, председател на училищното настоятелство. Тя изрази общото недоверие към публикуваната от министерството експертиза, според която, азбестът в сградата е премахнат:

Родители и настоятелство сме обезпокоени не само за живота и здравето на децата си в това училище, но сме обезпокоени и от това, че то ще загуби от това безсмислено местене непрекъснато на гимназията.

Моделът на обучение е авангарден за българското образование и може да се използва сега при изготвянето на закона, според Гергина Тончева, бивш дългогодишен директор на Класическата гимназия:

Шест пъти сменяме подслон. Няма държавническо, грижовно, поне коректно отношение към едно специално училище. Не го казваме със самочувствие, а го казваме с отговорност.

Над 120 души са се подписали под отворено писмо с многобройни възражения и аргументи против преместването.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44