Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Росен Плевнелиев се среща с лидери на евроинституциите в Брюксел

Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев заминава на двудневно посещение в Брюксел за срещи с лидери на европейските институции.

Визитата на президента Плевнелиев ще започне с разговори с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. Очаква се по време на разговорите той да постави въпроса за трудностите, пред които е изправена България заради бежанския натиск, както и да призове за повече европейска солидарност.

Отдавна заслуженото присъединяване на страната ни към Шенген, което изглежда още по-належащо на фона на терористичните заплахи, вероятно ще е друг акцент в разговорите.

С председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъдат обдъждани и възможностите, които може да даде на България неговият инвестиционен план, както и отговорностите, които произтичат от представената вчера стратегия за енергиен съюз.

Кризата в Украйна и отражението ѝ в Югоизточна Европа, и евроинтеграцията на страните от Западните Балкани също ще присъстват в разговорите на държавния глава с лидерите на европейските институции.

По-късно днес той ще бъде на аудиенция при краля на Белгия, а утре ще се включи в ежегодните дебати за бъдещето на обединена Европа, организирани от една от водещите неправителствени организации за изследване на европейската политика.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44