Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областната инспекция по труда излезе със становище за взрива в пиротехническия цех край Мъглиж

Снимка: БГНЕС
Предварителното наказателно производство срещу фирмата „Балиста“ ЕООД, в която на 19-и декември миналата година един работник загина при взрив в производствен цех за пиротехнически изделия край Мъглиж, не е приключило.

От назначените седем експертизи е готова само съдебномедицинската, заяви за „Хоризонт“ Нейка Тенева, говорител на Окръжната прокуратура в Стара Загора. Собственикът на фирмата обжалва в съда констатираните нарушения от Областната инспекция по труда.

Освен съдебномедицинската експертиза, назначени са още и химическа, техническа, взриво- и пожарно-техническа
, съобщи прокурор Тенева. Изтече двумесечният срок за разследване, но той може да бъде удължен с още четири месеца от окръжния прокурор.

Проверката на Областната инспекция по труда е завършила със заключението, че инцидентът е възникнал при изработката на нов артикул, а именно пиротехнически факел, съобщи за „Хоризонт“ Йордан Йорданов от инспекцията. Той коментира, че за това производство е била включена в експлоатация машина, която не е била използвана дълго време. Собственикът на фирмата не е изпълнил редица мерки - оценка на риска и поддържането на определена техническа документация.

При предишната проверка на инспекцията през октомври миналата година, извършена заедно с ДАНС, тази машина не е била в експлоатация.

Наказателното постановление на Инспекцията по труда и предписанията й фирмата "Балиста" обжалва в съда. За подобни нарушения санкциите са между 1500 и 15 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44