Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК придвижва на етап "последно предупреждение" три наказателни процедури срещу България

Европейската комисия придвижва на следващ етап – последно предупреждение, три наказателни процедури срещу България. Две от тях са свързани с транспорта, третата – със здравеопазването. 

България не е въвела в националното си законодателство европейските правила за безопасност на железопътния транспорт. Те предвиждат общ подход при изискванията за безопасност, управлението на инфраструктурата и на движението, отговорностите на железопътните предприятия и начина, по който те си взаимодействат. Проблемът у нас е с правното определение на тези предприятия, сертификатите за безопасност и независимостта на разследващия орган, обясняват от Комисията. Наказателната процедура срещу България по този повод е от юни 2013-а. Ако днешното предупреждение не даде резултат до 2 месеца, случаят може да бъде внесен в Европейския съд.

Това важи и за друга от наказателните процедури, която отива на следващ етап – тя е за неприлагане на новите правила за издаване на свидетелства за управление на превозни средства. С тях бяха въведени нови категории шофьорски книжки, беше уеднаквен срокът им на валидност, беше създадена и мрежа за обмен на данни между отделните страни-членки – България и още 17 от тях обаче все още не изпълняват въпросните изисквания.

Невъведени в националното ни законодателство европейски норми са повод и за третото отправено днес последно предупреждение – с него Комисията настоява България да я уведоми какво е предприела във връзка с директивата за вредителите, става дума за конкретен вредител по царевичните култури.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44