Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК: Няма дете в институция, което да не е било свидетел или жертва на насилие

Снимка: БГНЕС

Децата, настанени в институции у нас, са жертва на психическо, физическо и сексуално насилие, показват за пореден път проверки на Българския хелзинкски комитет.

В новите центрове, където се преместват изведените от домовете малолетни, няма достатъчно подготвен персонал, посочва Женя Иванова от Българския хелзинкски комитет: 

Няма дете в институция, което да не е било свидетел или жертва на насилие. Начинът на живот и общуването помежду им е с насилие и това се премести в новия център. Това, което ние наблюдаваме самонараняване. Много от децата просто не издържат, защото грижата за тях не е целенасочена, не е професионална, много от тях са със здравословни проблеми, много от тях са с психически проблеми. На всичко това не се обръща внимание, наслагват се проблемите, умножават се. Психологическата грижа за детето е много занемарена. Всяко едно дете има нужда от семейство, има нужда от някой, който да се грижи само за него, а в тези институции няма как това да се случи, защото персоналът е малко, децата са много. Затова - за кратък срок и след това - в семейна среда. Това е решението за България и за това да няма насилие - да няма институции.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44