Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата с КТБ е основна причина България да бъде поставена на специален мониторинг

Кризата с КТБ е основна причина България да бъде поставена сред страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, които изискват специален мониторинг от Брюксел. Това обясниха експерти от Европейската комисия, след като тя постави страната ни в нова, по-рискова категория. Решението е в рамките на така наречения „европейски семестър” за координация на икономическите политики.

Неравновесия в макроикономиката ни бяха установени още през май 2012-а година. Досега обаче те не бяха смятани за прекомерни и България беше във втората от общо 6 категории, предвидени в механизма за ранно предупреждение. Новата оценка на комисията подрежда страната ни в петата, предпоследна категория, а комисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси даде следното обяснение:
 

В България след сътресенията на финансовия пазар от 2014-а година, имаме притеснения доколко надеждни са определени банкови практики. Нивото на корпоративната задлъжнялост и слабият трудов пазар продължават да излагат страната на макроикономически рискове.

В общо 16 страни от Евросъюза има различни по тежест дисбаланси. В предпоследната категория, където те са прекомерни, освен България, са Франция, Хърватия, Италия и Португалия.

Специалният мониторинг, на който ще бъдат подложени, ще включва технически мисии на Еврокомисията два пъти годишно - те ще оценяват прилагането на необходимите реформи и ще изготвят доклади. При негативна оценка може да започне и процедура срещу съответната страна, по силата на която тя ще трябва да подготви коригиращ план за действие с конкретни мерки и крайни срокове, чието изпълнение ще е обект на още по-засилено наблюдение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44