Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова: Страната е изостанала при прилагането на електронните услуги

Снимка: БГНЕС

Електронното управление ще реши ключови проблеми на държавата, затова то е основен приоритет на правителството. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова на семинар за споделянето на опит между България и страните от Вишеградската четворка по въпросите на електронното управление.

Според Бъчварова България може да навакса изоставането с ясно финансиране и с много усилия.

Румяна Бъчварова открои четири важни проблема, които електронизацията на управлението може да реши. Най-трудният и най-важен според вицепремиера е модернизацията на самото управлние и оптимизирането на административните структури.

Вторият важен проблем, това е качеството на административните услуги за гражданите и бизнеса. Крайно време е да предоставим нещо, с което да им дадем възможност да пестят пари и време. Третият важен проблем е предотвратяване и ограничаване на корупцията. И четвъртият проблем е прозрачността и отчетността на държавното управление. 

Страната ни обаче е доста изостанала при прилагането на електронните услуги за последната година и половина, призна Бъчварова и допълни, че правителството полага големи усилия, за да навакса закъснението.

С много усилия, с ясно финансиране и с ясна концепция на това, което искаме да направим.

Вицепремиерът припомни, че миналата седмица Европейската комисия одобри Оперативната програма "Добро управление" с бюджет 335 милиона евро. Тези пари освен за административната и съдебната реформа ще бъдат използвани и за електронното управление.

Едва ли ще стигнат, но са много добра основа, за да започнем мащабно, бързо и да постигнем резултатите, които ще ни помогнат да продължим от тук нататък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44