Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер: На България не ѝ достига икономически растеж

Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята, че слабият икономически растеж е основен проблем на България. Той заяви, че не вижда никаква трагедия в новата оценка на комисията за макроикономическите дисбаланси у нас, защото подобен проблем имат 16 страни от Евросъюза. Ето как Жан-Клод Юнкер коментира тази оценка за страната ни и решението на българското правителство да вземе нов дълг:

Ситуацията не е лесна, защото на България не й достига икономически растеж. През миналите години той беше по-висок, отколкото през тази, и от прогнозите за догодина. Що се отнася до дълга – България е сред страните от Европейския съюз с най-нисък дълг, и правителството ще трябва да вземе под внимание всички свързани с това елементи.

Юнкер каза това след среща с българския президент Росен Плевнелиев, на която са обсъждани възможностите страната ни да получи повече средства от инвестиционния план, бъдещият енергиен съюз, и перспективите за отпадане на мониторинга върху правосъдието и вътрешните работи.


Плевнелиев е уверил Юнкер, че след две години на политическа нестабилност България вече прави реална заявка за осъществяване на важните реформи в различни области:

Реформи в сектор "Правосъдие", реформи в българската пенсионна система, в здравеопазването, в образованието, в сектор "Сигурност". Уверих президента на Европейската комисия, че 2015 година ще бъде годината на реформите и на стабилността в България. Уверих го също така, че по отношение на Шенген се справяме достойно, по отношение на механизма имаме ясен план за действие и сме убедени, че към края на текущата година България ще се придвижи много напред.

Председателят на Европейската комисия планира да посети България в следващите месеци. След днешната им среща Росен Плевнелиев му подари мартеница с пожелания за здраве и успехи.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44