Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко се е влошило състоянието на украинския летец Надежда Савченко

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Състоянието на украинския летец Надежда Савченко, която продължава своята гладна стачка в руски затвор, рязко се е влошило. Руски правозащитници предупреждават за опасността от фатален край и настояват пред властите незабавно да бъде променена мярката ѝ за неотклонение в домашен арест.
Надежда Савченко е в следствения изолатор от юли миналата година, когато срещу нея започна разследване за съучастие в убийството на двама руски журналисти в покрайнините на украинския град Луганск. Тя отхвърля тези обвинения и на 13-и декември обяви безсрочна гладна стачка. Членът на президентския Съвет по правата на човека Елена Масюк предупреди днес, че Надежда Савченко е на ръба между живота и смъртта, след като основни нейни вътрешни органи са престанали да функционират нормално.
Правозащитниците настояват да бъде спасен животът на Савченко, като тя бъде поставена под домашен арест или на територията на украинското посолство, или в жилище, наето от нейните адвокати. 
С призив за нейното освобождаване към Владимир Путин се обърна и известният писател Владимир Войнович. В него той  предупреждава, че докато електоратът на руския президент едва ли ще се трогне от евентуалната смърт на Надежда Савченко в руски затвор, то реакцията на световната общност със сигурност ще бъде много по-остра отколкото при присъединяването на Крим и войната в Донбас. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44