Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: България управлява много по-прозрачно еврофондовете, отколкото много други държави

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

България трябва да има повече самочувствие и да защитава по-добре в Брюксел и по света това, което е постигнала, заяви президентът Росен Плевнелиев. Той цитира данни на Европейската сметна палата, според които страната ни попада по средата на статистиката, а не сред водещите държави по дял на слабостите в управлението на еврофондовете:

Трябва да действаме със самочувствие. Трябва да имаме теза и тя да се базира там, където успяваме. Фактите сочат, че България днес управлява много по-добре, много по-прозрачно и много по-ефикасно еврофондовете, отколкото много други държави. Оценката на грешката, за България специално, е около 3%. За Италия и за Испания е около 15%, за Чехия - 10%. Ние можем да излезем с достойнство и да кажем, че ние сме 5 пъти по-прозрачни и по-ефективни и има 5 пъти по-малко корупция.

Държавният глава каза това в Брюксел, където беше сред ораторите на международен форум за бъдещето на Европа и говори за върховенството на закона. Той заяви, че с действията и пропагандата си руският президент Владимир Путин се опитва да взриви Европейския съюз отвътре, като разедини страните-членки. Плевнелиев подчерта, че не дели българската нация на „русофили и русофоби”, и обясни: 

Истината никога не разделя. Ние трябва да имаме обективна оценка за това кой в момента спазва международното право и кой не. Няма как да има мир в Европа, ако не се спазват правилата! Моята позиция не е нова. Тя няма да се промени. Тя не е "срещу" някого, тя не е "срещу" руския президент. Моята позиция не е “против”, тя е” за”, ”за” и в интерес на върховенството на закона и на правилата. Само по този начин ние ще имаме мир в Европа, когато правилата важат за всички.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44