Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова: На 99% е завършена метролинията към летището и на 96% тази до бизнес парка

Снимка: БГНЕС

В началото на април ще тръгне метрото до летището, а месец по-късно и до бизнеспарка в Младост 4, съобщи столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя заедно с транспортния министър Ивайло Московски и изпълнителния директор на „Метрополитен” Стоян Братоев инспектира участъка от Цариградско шосе до аерогарата.Фандъкова обобщи:

99% е завършен обектът на тази линия - към летището, и 96% до бизнес парка в "Младост". Общо 90 000 души ще ползват допълнително този най-екологичен и модерен градски транспорт. От април месец, от летището до центъра за около 20 минути ще може да се слиза, а жителите на "Дружба" ще могат за 15-16 минути да слязат до центъра без да влизат в големия трафик.

Двата нови участъка на метрото са на стойност 120 млн. евро и идват по линия на ОП "Транспорт". Преди двете нови отсечки да бъдат пуснати в експлоатация предстои изпитание на влаковете, поясни директора на „Метрополитен” Стоян Братоев:

Строителството, като такова, е почти приключило.Остават указателни табели, настройка на апаратура и изпитания, защото цялото трасе трябва да бъде обходено от влаковете. Всеки участък трябва да бъде настроен на съответните скорости в зависимост от параметрите на участъка. Това предстои да се направи и след това до десети трябва да подпишем акт 15 и втората половина на месеца да има приемателна комисия, за да може в края на месеца, паралелно с тези изпитания, които се правят, да подготвим въвеждането на участъка в експлоатация в началото на месец април.


Фандъкова отрече тиражираните информации, че ще става премиер, ако Бойко Бориков се кандидатира за президент

Имаме си много силен, прекрасен министър-председател и в момента цялото правителство - аз идвам от заседание на Министерски съвет - работи така, че да може да гарантира стабилността на страната, от която всички се нуждаем, и да гарантира реформи и развитие, така че благодарна съм както на министър-председателя, така на всички министри, защото развитието на общините - и малки, и големи, не може да става без сътрудничеството с държавата. Не чета абсолютни спекулации. Имаме много работа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44