Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Москов: В много случаи пациентите имат достъп до идеята, че имат достъп

Ще създадем реален достъп и реално качествено лечение през базовия пакет.

Снимка: БГНЕС

Новите пакети здравни дейности ще подобрят здравния достъп. Ангажиментът пое министър Петър Москов на форум за подобряването на достъпа до здравеопазване в европейски мащаб. Според Москов и в момента здравната система не може да финансира всичко, което здравоосигурителният модел е поел като ангажимент, затова достъпът на осигурените е само на хартия:

Идеята за това, че листата на чакащи ограничава достъпа е фалшива. В момента българските пациенти, в много случаи, имат достъп до идеята за това, че имат достъп. Това, което правим с формирането на основния пакет и реалното остойностяване на този пакет - социално значимите заболявания, които са детско и майчино здравеопазване, онкологията, сърдечносъдови заболявания, съдово-мозъчни заболявания - тоест нещата, от които умираме, реално, от които децата ни умират. Ние ще създадем реален достъп и реално качествено лечение през базовия пакет. Другото е да поддържаме илюзията, че имаме достъп. Ако вие искате да играете тази игра, на мен ми е писнало. Благодаря ви.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44