Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 души протестираха заради обругаването на мюфтийството в Гоце Делчев

Снимка: БГНЕС

Повече от 300 представители на мюсюлманската общност от общините Якоруда, Белица, Гоце Делчев и Сатовча се събраха на мирен протест пред Районното мюфтийство в Гоце Делчев. Поводът е поредното обругаване на сградата на мюфтийството с обидни надписи и свастики, което предизвика сериозно напрежение.

Представители на мюсюлманската общност се събраха, издигайки плакати "България е нашата родина", "Не на омразата и не на ксенофобията", но това, за което основно протестират, е, че отново няма не само заловени нарушители, както и повдигнати обвинения срещу такива. Представители на мюсюлманската общност от град Гоце Делчев зададоха въпроса защо до този момент, след като няма и действаща джамия в град Гоце Делчев, са лишени от възможността в собствен храм да изповядват вярата си, както и защо отново стават жертви на подобно вандалско посегателство.

Направи впечатление и нещо друго - много християни застанаха до представителите на мюсюлманската общност днес в Гоце Делчев, за да кажат не на омразата и не на ксенофобията. Живеем заедно от години и искаме да останем така - да живеем заедно, съвместно, в единение и разбирателство, не искаме ксенофобията и омразата да властват и да влияят и върху нашите деца, коментираха хората.

На този етап няма повдигнати обвинения срещу лица, които да са заподозряни в извършването на вандалските актове. Няма и повдигнати обвинения. Засега се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44