Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Тодоровден

| обновено на 28.02.15 в 09:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е Тодоровден. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Известен е и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.

Почитането на християнския светец Тодор от българите е засвидетелствано още през ранното средновековие и обединява култа към светите великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

В народната традиция празникът се свързва със здравето на конете и затова е празник на коневъдството. Преди изгрева на слънцето жените приготвят обредни хлябове с формата на конче или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол. От обредните хлябове се слага и в храната на конете.

Според преданията, на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. В древните български представи Тодоровден е един от пролетните празници, свързан със здравето на конете. Най-интересният обичай за празника е надбягването с коне. Кушията - в която участва цялото село.

На днешния празник, за поредна година, община Априлци организира традиционните конски кушии в квартал Видима. В атрактивните надбягвания ще участват 30 коня.

Конкурс за най-гиздав кон ще има на Тодоровден във великотърновското село Арбанаси. Там празникът се чества за 25-и път, защото в селото се намира Клубът по конен спорт "Калоян-92", чиито жокеи са многократни победители в държавните първенства и в състезания на Балканите. 26 коне от клуба ще участват в празничен парад на площада в селото. Музикална програма, разходка с файтон и пони ще предложи още Арбанаси на своите гости на Тодорова събота.

Празникът ще бъде отбелязан и в София, в квартал Бенковски, с традиционна кушия от служителите на група "Конна полиция" към СДВР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44