Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов е било внимателно планирано

| обновено на 28.02.15 в 18:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов е било внимателно планирано, заявиха следователите по случая. Според тях на тази мисъл навежда мястото, избрано за престъплението, както и това, че убийците са били запознати с придвижването на жертвата.

Следствието смята, че Немцов е застрелян с пистолет "Макаров". На местопрестъплението са намерени шест гилзи на различни производители.

Проверяват се най-малко пет версии за убийството. Сред тях са: провокация с цел дестабилизиране на политическата обстановка в Русия, търговска дейност, конфликт на лична основа. Четвъртата версия е свързана със събитията в Украйна, тъй като "сред двете враждуващи страни има много радикални персонажи, които не се подчиняват на никакви власти". Проверява се и връзка с ислямския екстремизъм, тъй като следователите имат сведения, че Немцов е получавал заплахи заради позицията си по атаката срещу редакцията на френското сатирично издание "Шарли ебдо". 

Следственият комитет на Русия, който пое разследването на убийството на Немцов, вече е извършил значителен обем следствена работа, съобщи официалният представител на институцията Владимир Маркин. Разпитана е 23-годишната украинка Анна Дурицкая, която е придружавала Немцов по време на убийството, а преди това двамата са вечеряли заедно. Освен нея има и други очевидци на престъплението, които също дават показания, посочи Маркин. Проучват се и всички телефонни разговори, които са извършени в района на местопрестъплението по същото време, преглеждат се и записите на всички устройства за видеонаблюдение по маршрута, по който са се движели Немцов и младата жена.

Междувременно московските власти разрешиха провеждането на траурно шествие за Борис Немцов. По-рано опозиционните лидери отмениха планирания протестен митинг. Маршрутът на похода ще премине през центъра на Москва и през моста, където бе застрелян Немцов. Властите разрешиха в шествието да участват до 50 хиляди души.

Президентът на Русия Владимир Путин увери, че ще бъде направено всичко възможно организаторите и извършителите на убийството на Борис Немцов да понесат заслуженото наказание. Това пише на сайта на Кремъл по повод извършеното снощи покушение срещу руския опозиционер и противник на Путин. По думите на руския президент Борис Немцов е оставил своята следа в историята на Русия, в политиката и в обществения живот.

Той заемаше важен пост в трудния преходен период за нашата страна. Винаги открито и честно заявяваше своята позиция и отстояваше гледната си точка, посочи Владимир Путин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44