Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-хубавото домашно вино избираха в Силистра

За 18-а поредна година в Силистра се проведе традиционното изложение за най-хубаво домашно вино „Силвин-2015”. Организатор на проявата е местната Асоциация на лозарите и винарите.

По традиция изложението започна с водосвет и молитва за добра реколта през годината. Задачата, която местната асоциация си поставя, е да върне старата слава на силистренското вино, каза председателят на организацията Божидар Боев.

Трябва да върнем славата на силистренското грозде и вино от 1921-ва година. Тогава Силистра е изнасяла с кораби за Виена и Германия. Близките 50 години се надявам да се случат нещата на този етап. Много се говори за подпомагане на малкия и среден бизнес, но към тази дата не виждам какво се прави. Държавата трябва да заработи.

Според секретаря на Черноморската лозаро-винарска камара Денко Георгиев производителите от бранша не получават държавна подкрепа: 

Малкият и среден бизнес до този момент като че ли е изолиран и изключен от схемите и намеренията за развитието на лозарството и винарството. Да кажем, че с всяка една година, положението става все по-трагично.

И все пак лозари и винари в района има. За участие в конкурса бяха представени близо 50 проби домашно вино - бяло, червено и розе. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44