Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата отбелязва "Тържеството на православието"

Снимка: БГНЕС

Църквата отбелязва днес Тържеството на православието. В сградата на българската екзархия в Истанбул ще бъде отслужена света литургия. И в Одрин българската общност ще почете празника с тържествена литургия в храма "Свети Георги”. 

Днес е първата от седемте недели на Великия пост. Не случайно тя носи името Православна Неделя. На този ден Светата църква е установила да се чества по подобаващ начин победата на православието не само над иконоборческата ерес, но и над всички други ереси в църковната история. Впоследствие църковният клир приема на този ден да се изнасят за поклонение чудотворни икони и свети мощи. След Светата литургия се изпълнява специален чин, който съдържа молитва за обръщане към православната вяра на всички отстъпници и заблудени, което  е своеобразно моление за утвърждаване в православната вяра.

Този ден е особен и за Вселенската патриаршия в Цариград. Тя ще го отбележи със специална божествена света литургия, отслужена във „Фенер”, от нейния духовен водач патриарх Вартоломей. На нея ще присъстват множество вярващи не само от християнската общност в Цариград, но и гости от православните държави, след което те ще направят лития в двора на Вселенската патриаршия. Сред гостите ще има вярващи от България.

Пред БНР един от влиятелните митрополити на Вселенската патриаршия, завеждащ делата и в отсъствието на Вартоломей, Максимос обяви, че българският патриарх Неофит спомага за утвърждаването на връзките между вселенската и българската патриаршии: 

Вашият патриарх е много добър и благороден духовник.Той притежава още и дълбока духовност и религиозност и смятам, че връзката между двете патриаршии са много добри и дори мога да ги определя и като братски, защото ние сме една Църква без значение на нашата националност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44