Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички музейни експозиции, фамилни къщи, църквата "Св. Георги" в Кюстендил ще бъдат отворени за безплатно посещение на 3-ти март

Всички музейни експозиции, фамилни къщи, средновековната черква "Св.Георги" в Кюстендил ще бъдат отворени за безплатно посещение на 3-ти март, Деня от освобождението на България, съобщиха от Регионалния исторически музей.

Очакват се десетки да видят постерната изложба "Ненадминат по сила и ненадминат по храброст", свързана с 1000-годишнината от съдбоносната за българския народ битка при с. Ключ на 29-и юли 1014-а година срещу византийците, и с годишнината от смъртта на българския цар Самуил, в археологическата зала "Асклепий".

Със сигурност интерес ще предизвика и етнографската изложба "Из Кюстендилската чаршия" в зала "Стримон". В къщата-музей на Дядо Ильо войвода могат да бъдат видени оригинален негов печат, револвер, негови лични вещи и костюм.

Стотици хора ще се качат и на хълма Хисарлъка, където вървят довършителните работи по реставрацията на римска крепостна стена от 3-4 век от времето на Юстиниян Първи.

На празник като 3-ти март интересът към експозициите е много голям, каза Мирослава Таскова, говорител на музея.

Голяма посещаемост има и в художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора", където могат да изложени четири експозиции, свързани със 133-годишнината от рождението му. Галерията е включена в 100 национални туристически обекта. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44