Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпват храните, алкохолът, цигарите и услугите в еврозоната

Снимка: Мария Димитрова

Дефлация от 0,3 на сто през февруари в еврозоната, отчете Европейската статистическа служба. За пореден месец основен фактор за нея са цените на горивата. Спадът им се забавя, като през януари те бяха поевтинели с повече от 9%, докато през февруари намалението е по-малко от 8%.

Дефлационният процес също се забавя. През януари показателят е бил 0,6 на сто.

Започва поскъпване на услугите в еврозоната. При храните, алкохолът и цигарите тенденцията на поевтиняване е обърната и през февруари се наблюдава поскъпване от половин процент.

От понеделник започва програмата за изкупване на държавен дълг за повече 1 трилион евро. Всеки месец ЕЦБ ще "налива" по 60 млрд. евро чрез изкупуване на държавни облигации. Планът "Драги" за количествено облекчаване ще се прилага до септември 2016-а година, като основната му цел е борба с дефлацията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44