Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ана-Кайза Итконен: EК посредничи в преговорите между Русия и Украйна за газовия спор

| обновено на 02.03.15 в 18:01
Снимка: europa.eu

В Брюксел започнаха тристранните преговори, на които Европейската комисия (ЕК) посредничи за постигането на компромис по газовия спор между Русия и Украйна.

По-рано днес говорителката на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на енергетиката Ана-Кайза Итконен заяви: 

Основната цел е да обсъдим прилагането на "зимния пакет", с който бяха договорени доставките за Украйна до края на март – това е отправната ни точка. Радваме се, че и руската, и украинската страна приеха да участват в тази среща и ще пристигнат днес в Брюксел за да се опитаме да намерим решение

Европейската комисия (ЕК) на този етап не потвърждава и не отрича данните за недостатъчни газови запаси в страните - членки на Европейския съюз (ЕС), които най-пряко зависят от транзита на руски газ през Украйна. Според информация, представена от западни медии, запасите в България са само 42%, в Чехия – 36%, а в Словакия – 31,8%. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44