Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коцев: България прави всичко възможно да запази нивото на руските туристи у нас

| обновено на 02.03.15 в 18:02
Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

България се надява през тази година да няма спад на руските туристи у нас. Това заяви българският посланик в Москва Бойко Коцев на пресконференция в навечерието на националния празник 3-ти март.

Икономическата криза, слабата рубла и инфлацията могат да накарат много руснаци да се откажат тази година от почивка в чужбина. Въпреки неблагоприятната ситуация обаче България прави всичко възможно да запази нивото на руските туристи у нас, каза посланик Коцев:

Мисля, че нивото ще се запази по няколко причини. България е страна, която по своята духовност, култура и традиционно близки връзки е едно много добро място, което е предпочитано от руските граждани. България е гостоприемна и създава условия гражданите на Руската федерация да се чувстват добре по нашите курорти и балнео центрове. 

Според Коцев създаването на Министерство на туризма ще гарантира благоприятни условия за руските гости. От 2015-а година те имат и нови визови облекчения, които ще бъдат на тяхно разположение, ако руските туристи са посещавали вече страната ни.

Посланикът прогнозира благоприятно развитие на търговско-икономическите отношения между страните. По думите му, заради украинските събития българският износ за Русия се оскъпява, защото стоките трябва да се доставят по обиколни маршрути:

Най-важното е да се постигне мирно решение в Украйна на базата на минските споразумения във времевия график, в който те бяха договорени. Това ще даде една допълнителна възможност да се облекчат процедурите, свързани със стокооборота между България и Русия, преди всичко в областта на селското стопанство.

Посланик Коцев каза, че страната ни трябва по-активно да използва връзката Варна - порт Кавказ и Ро-Ро ферибота Бургас - Новороссийск.  

България се отнася със съжаление към решението на Москва да спре работата по газопровода "Южен поток", заяви днес българският посланик в Русия Бойко Коцев, цитиран от ТАСС. По думите му, българските компании продължават да работят по проекта "Южен поток" и изпълняват задълженията си по сключените договори. Бойко Коцев обясни, че в Европейския съюз се обсъжда как регионът да бъде осигурен с енергийни ресурси. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44