Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3-ти март беше почетен от българи и руснаци в Москва

Снимка: Васко Михайлов

Българският национален празник беше отбелязан в Москва с тържествена церемония пред Паметника на гренадирите. По традиция в памет на загиналите руски войни и български опълченци беше отслужена панихида и бяха поднесени венци и много цветя. 

Пред параклиса в центъра на Москва дойдоха десетки българи, живеещи и работещи в Москва, руски политици и общественици, много граждани.

Трети март е светла дата в нашата обща история, в нашите вековни двустранни отношения и никакви конюнктурни обстоятелства и ситуации не са в състояние да ни отнемат вековните традиционни приятелски връзки, каза пред събралите се българският посланик в Русия Бойко Коцев.

Днес празнуваме знаменателно събитие в живота на нашите народи, посочи руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков:

137 години изминаха от онзи момент, когато България стана свободна след столетия на чуждо иго. И това бе дело на обикновени хора- руските войни и българските опълченци. Именно те спомогнаха да бъде създадена съвременната българска държава и да бъдат положени новите основи на дружбата между нашите народи, която наистина има многовековни традиции.

Венец от името на българското посолство и много цветя отрупаха паметника на загиналите край Плевен руски гренадири.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44