Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители от Разложко се борят за опазване на историята

Разлог
Снимка: архив

Историята да се превърне в любим предмет на учениците - тази идея е обединила  учители от четирите общини в Разложката котловина. 

Сдружението на преподавателите е създадено преди няколко години.  В него членуват учители по история, литература, философия и етика, български, руски и английски език. Те са убедени, че уроците на открито, посещенията на исторически места, проучванията на родовата история, са силния заряд към знанието, споделя преподавателката по история и английски език  в разложката гимназия Соня Крънчева:
Всъщност, учениците много обичат историческите етюди - уроците на открито, било в музей или разходки в града. По-мотивиращо е и доста по-интересно е за тях.
По повод националния празник учителите организират състезания по история за по-малките ученици, а големите пресъздават най- ярките събития, свързани с Трети март, в театрална постановка:
Основни участници бяха шестокласниците, които отговаряха на въпроси, свързани с Априлското въстание и Руско-турската война. Учениците от гимназиален етап предложиха театър - пресъздаване на подписването на Санстефанския мирен договор. 
Обичта към историята, преклонението пред героите и  отношението към националните символи децата пренасят и в домовете си, споделя Соня Крънчева, която е категорична, че не е достатъчно трибагреникът да се развее само на празник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44