Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолян откриха паметник на генерал Черевин

Откриването на паметник на генерал Черевин
Снимка: Радостина Чернокова

С откриването на паметник на генерал Черевин смолянчани тържествено отбелязаха Националния празник - 3-ти март. Проявите започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храма „Свети Никола”, отслужен от архиерейския наместник на Смолянската духовна околия - архимандрит Висарион

На 17-и януари 1878-а година в църквата тържествено е посрещната казашката кавалерийска бригада на ген. Пьотр Черевин, където се създава първото българско управление, работило до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан Стефански договор. Кметът на Смолян Николай Мелемов каза:

По традиция се събираме на този площад, защото най-напред в Устово нашите деди посрещат руските освободители. Руските воини преминали през скованите от студ и лед пътища и урви, водейки сражение с отстъпващите части на турската армия, са посрещнати с радост и с камбанен звън. На днешния ден ще отдадем заслужена почит и на освободителя - руския генерел Черевин. Изразявам обществената благодарност към тези, които инициираха и направих паметника. 

Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, училища и институции, отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България. Областният управител на Смолян Недялко Славов заяви:

Трети март трябва да бъде нашият път към бъдещето, да присъства в мислите ни ежедневно, в действията ни, така както приляга на една нация с европейски претенции и славна история.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44