Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенямин Нетаняху призова САЩ за промяна в политиката спрямо Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призова САЩ за промяна в политиката спрямо Иран, защото според него сегашните намерения за сключване на споразумение между Запада и Техеран спомагат за разработването на ядрено оръжие. В близо 40-минутно обръщение пред американския Конгрес Нетаняху каза, че Вашингтон прави прекалено много компромиси. От Белия дом заявиха, че в речта си той не предлага никакви потенциално действащи алтернативи.

Противоречивото посещение на Бенямин Нетаняху по покана на републиканеца Джон Бейнър, без да е съгласувано с Белия дом и Държавния департамент, беше възприето като опит за убеждаване на законодателите да се опълчат срещу водената от президента Барак Обама външна политика. Нетаняху, който беше посрещнат с бурни овации, изнесе реч с голям политически заряд, в която предупреди за надвиснали опасности от страна на Иран спрямо Израел и целия свят и призова за преразглеждане на готвеното споразумение.

Президентът Барак Обама не присъства в Конгреса по време на речта. Той е прочете копие и каза, че е съгласен с думите на Нетаняху за силния съюз между САЩ и Израел, но допълни: Премиерът Нетаняху не предложи никаква осъществима алтернатива, с която да се постигне проверим механизъм за предотвратяване на сдобиването на Иран с ядрено оръжие.

Призивът на госта за промяна във външната политика предизвика негативна реакция от страна на лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси. След речта тя каза: Отидох. Слушах. Разочарована съм.

Над 50 демократи в Конгреса не присъстваха, защото смятат, че гостуването на Нетаняху е неподходящо и то ще попречи на дипломатическите усилия на президента Барак Обама по въпроса с ядрената програма на Иран.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44