Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телеконференция между лидерите на САЩ и Европа заради ситуацията в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама е разговарял с европейските си колеги по време на телеконференция, посветена на ситуацията в Украйна. Според прессъобщение на Белия дом в срещата са взели участие лидерите на Франция, Германия, Италия, Великобритания и президентът на ЕС Доналд Туск.

Ръководителите са обявили продължаващата си подкрепа за договореното в Минск мирно разрешение на конфликта в Източна Украйна и са осъдили атаката в Дебалцево, която е била в нарушение на споразумението.

Участниците са изразили надежда за пълното прилагане на документа и са обявили, че ако това се случи, ще има облекчаване на санкциите.

Лидерите са призовали всички страни в конфликта да прекратят военните си действия и да окажат съдействие на международните наблюдатели. Те са заявили и готовност да увеличат цената за Русия, ако се стигне до бъдещо завземане на територии от проруските сепаратисти.

Междувременно президентът на Съединените щати Барак Обама продължи с една година срока на санкциите, въведени срещу Русия във връзка с кризата в Украйна. Те засягат редица руски граждани, включително официални лица, както и представители на правителството на бившия президент на Украйна Виктор Янукович. Мерките са и срещу редица бизнесмени от Русия, няколко компании и ръководството на самообявените Донецка и Луганска народна република.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44