Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е вторият концерт от Седмицата на българската музика в зала "България"

Хубавата инициатива на Софийската филхармония започна в понеделник с празничен концерт за 3 март.  Комбинацията от Националния филхармоничен оркестър, Представителния духов оркестър към Националната гвардейска част и Националния филхармоничен хор представи една „представителна извадка“ от музиката на второто поколение български композитори (Любомир Пипков, Марин Големинов), любими творби на Дико Илиев, една премиера - на Георги Андреев, и пиеси от по-новото време (Александър Бръзицов, Ангел Заберски-син).

Днес Българската седмица на Софийската филхармония продължава в камерна зала „България“ с един наистина специален концерт в памет на Лазар Николов. Диригентът Драгомир Йосифов, един от най-добрите познавачи на уникалната със своята иновативност и дълбочина музика на композитора, ще поведе  ансамбъл Musica Nova Sofia в едно „завръщане в бъдещето“ под надслов „De Profundis" 10 години след Лазар Николов.

Три знакови творби на композитора, който не обичаше да се съобразява с времето и конюнктурата, ще припомнят защо той има запазено място в новата история на българската музика - Трио за виолончело, контрабас и пиано, и песните „Копнеж” по текст на Николай Ракитин и „Огромни утринни звезди” по текст на Данила Стоянова. Освен това публиката ще чуе и съпреживее „Опит за крещене за камерен ансамбъл” от Петър Керкелов и De profundis за камерен ансамбъл от Божидар Спасов. 

Чуйте какво разказа в студиото на Радио София Светлина Терзиева от Софийската филхармония - за инициативата, за композиторите в програмата днес, за стойностното в българската музика преди и сега и за отговорността, която всички имаме, за да "доведем" нейната красота до ума и сърцето на публиката.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.