Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Танев се обяви против задължителен предмет "Религия"

Проф. Тодор Танев
Снимка: БГНЕС


Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се обяви против въвежаднето на задължителен учебен предмет "Религия". Според него трябва да се спазват европейските принци в тази област.Той поиска Синода да представи писвено предложенията си към промените в закона за образованието. 
Министър Танев бе приет днес от Главата на българската православна църква, патриарх Неофит в Синодалната палата. Основна тема в разговорите им бе подготвените промени в закона за образованието и за статута на средните духовни учебни заведения. Ключов момент в законопроекта е дали часовете по религия ще  бъдат задължителни или дали ще запазят досегашния си статут на свободно избираем предмет в учебната програма. 
Министър Танев обаче се обяви  против превръщането на часовете по религия за задължителни:
Аз съм против това за религията като задължителен предмет. Въобще не мисля, че и става дума, но в момента той е разтворен в няколко учебни предмета, които се изучават. Вероятно новият закон и свободата, която той създава за известно адаптиране към всяко отделно училище на учебните програми, ще има възможност за по голяма координация на това, което се изучава в момента.
Отговарящият за образованието в Светия синод митрополит Гавриил, обяви, че църквата няма да се откаже от своето искане, часовете по религия да станат задължителни, но смята срещата с  министър Тодор Танев за конструктивна:
Трябва да кажа, че това не означава, че ние искаме всички деца  задължително да изучават една религия. Ние искаме, както се прави в повечето страни на Европа да се изберат един, два светски предмета, които също възпитават като етика и вече от тези предмети родителите са задължени да изберат един, който става за децата задължителен.
В хода на разговорите е било посочено, че предметът "Религия" се изучава като свободно избираем, но през последните години непрекъснато намаляват групите, които го избират и спада броят на учениците и учителите, които работят в областта на религиозното обучение и възпитание на децата. Единствено в Русенска област броят на учениците и групите се запазва през последните учебни години.

Светият синод постави и въпроса за статута на Духовните семинарии като средни специализирани духовни училища за професионална и общообразователна подготовка. Бе изтъкнато, че досега е изградена една добре работеща система на взаимодействие и сътрудничество между БПЦ и МОН.

Очаква се министър Танев да обсъди промените в Закона за образованието и с ръководителите на мюсюлманското изповедание в България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44