Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заболяванията от допълнителния здравен пакет ще се лекуват и по Здравна каса

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването не очаква трусове в болниците заради условието да харчат не повече от 90% от бюджетите си за миналата година. Това съобщи пред "Хоризонт" заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. При нужда лечебниците ще формират листи на чакащите по правила, одобрени още през 2011-а година.

Догодина този процес допълнително ще се усъвършенства чрез въвеждането на спешен, базов и допълнителен пакет на здравната помощ.

Листи на чакащите може и да има тази година, но това не е нещо ново. Регламентът кога и по какви причини да се създават листи на чакащите е разписан още през 2011-а година, обясни заместник-министър Ваньо Шарков:

Пациенти, които са с животозастрашаващи състояние. Пациенти, чиито заболявания попадат в групата на социално-значимите или тези, които предизвикват най-голяма смъртност, не могат да бъдат в листата на чакащите. От друга страна, един пациент, който е с херния, която обаче не е заклещена херния, няма необходимост от спешно лечение. Понякога такива пациенти сами отлагат своето лечение, като казват, че ще се оперират малко по-късно, защото не е спешно.

Заболяванията, които догодина ще попаднат в допълнителния здравен пакет, ще се лекуват и по Здравна каса. Хората с допълнителна застраховка обаче ще могат да се лекуват с предимство, докато тези, които разчитат само на осигуровките към държавата, ще трябва да чакат.

Ако пациентът е в листата на чакащите или лечебното заведение има необходимия ресурс в рамките на съответния месец да поеме пациента, той ще ползва единствено това, което плаща към НЗОК. Ако пациентът иска да мине по-бързо, тогава вече той трябва да плати допълнително в доброволно здравноосигурително дружество, каза още д-р Ваньо Шарков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44