Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висшият съдебен съвет в Атина блокира най-голямата сделка по приватизация в туризма

Снимка: БГНЕС
Фондът за използване на държавното имущество преди година продаде на чужди инвеститори най-красивото място в Гърция – известно като "Ривиерата" – Астерас Вулягмени – луксозен хотел и над 300 хиляди квадратни метра земя с паркове и прекрасни плажове. Стойността на сделката е 400 милиона долара. Според специалисти тази сума не покрива дори малка част от реалната стойност на мястото. Международната компания, която закупи мястото, планира да построи няколко суперлуксозни хотелски комплекса и над 100 вили за милионери.

Държавният съвет, който е най-висшият съдебен орган в Гърция, постанови, че проектът на инвеститорите е в грубо нарушение на законодателството. Висшите магистрати разрешават строеж само на два хотела, запазване на природния резерват и не допускат ограничаване на свободния достъп до плажната ивица. 

Решението блокира инвестиция за един милиард долара и отменя прехвърлянето на държавната собственост на компанията, която спечели търга, а тя е с капитали от Катар. Според юристи правителството има право да преразгледа условията на сделката и инвеститорите са принудени да променят проекта си.

Местната власт също реагира срещу продажбата на природни паркове и морска ивица, както и на църквата, която е в района на имота. Жителите първо протестираха, а след това подадаха съдебен иск срещу инвеститорите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44